Observeer, dan opent een nieuw landschap

Probeer eens met precisie de laatste bos bloemen die je kreeg te omschrijven dan valt op hoe slecht je al die tijd hebt gekeken. Mensen beter laten kijken naar de natuurlijke wereld om hen heen is wat ik ambieer. Vorm geven aan wat maar zo half-half wordt waargenomen en in de waan van de dag wegglipt. Zo wil ik bijdragen aan een duurzame relatie tussen natuur en mens. Voor een gezonde aarde en voor onszelf.

In de tuin van mijn moeder….

Papavers zijn planten die zich onbescheiden maar opvallend in een tuin verspreiden. Ze hebben een onooglijk blad dat vooral in de hoogte schiet. Het lijkt meer onkruid dan siergewas, en pas bij de knopvorming vertoont zich iets wat mogelijk interessant kan worden.

Net voor de zomer begint zijn de papavers er de ene dag nog niet, en de volgende dag zag ik ze jaar na jaar “plotseling” verschijnen in de tuin van mijn moeder. Alsof dat ene lentebuitje het laatste zetje geeft. Of de zon net die dag genoeg heeft geschenen zodat al die papavers collectief dachten: ‘Dit is het moment.’ Een magisch moment. Een moment om te koesteren, want een papaver bloeit uitbundig maar heel kort. Krachtig is het ontpoppen van de bloem die uit haar omhulsel barst, fragiel is het kleurrijke blad. Deze bloem laat zich niet vangen in een vaas. Al wat resteert is een uitgedroogde zaadbol met een grappig twaalfkantig hoedje op een lange dorre steel. Die bol geeft het vertrouwen dat we volgende zomer weer een bloei kunnen meemaken.

Mijn werken zijn registraties van de ontdekkingsreiziger in mij. Ik leg vast dat wat vergaat. Dat wat ik zie en waarvan ik bang ben dat ik het vergeet. Als een herinnering aan mijn eigen vergankelijkheid. Ik maak mijn eigen vertalingen van de natuur.

Over het ambacht grafiek

Grafiek is een vorm van beeldende kunst waarbij de kunstenaar gebruikmaakt van een druktechniek om een werk in oplage te vervaardigen. Etsen is een grafische diepdruktechniek en de techniek waar ik mij in specialiseerde voor mijn afstuderen aan de kunstacademie.

Het maken van de papaveretsen was een registratie van vluchtige vergankelijkheid en verschijningsvorm van de papaver en tegelijkertijd een onderzoek naar de verschillende mogelijkheden binnen de grafische ets techniek: De etsplaat waarop ik de afbeelding maak kan uit verschillende soorten metaal bestaan: koper, zink of aluminium. Ik gebruik zink. De afbeelding zet ik op de plaat door een groef te maken met een etsnaald of door een tekening in was weg te etsen met zuur. Deze groeven vul ik met inkt om vervolgens met behulp van een etspers de afbeelding, onder druk, op papier over te brengen. 

101 papavers, in een dag komen ze tevoorschijn. 101 etste ik er, niet in een dag maar over een periode van 3 maandan. Er is veel meer mogelijk met grafische technieken dan ik mij ooit had kunnen voorstellen en het plezier dat ik had om dit te ontdekken is hopelijk te zien in deze serie.

Delen van geluk

Om deze ervaring met nog meer mensen te delen bundelde ik deze in 2014 in een boek. Dit kon ik via crowdfunding realiseren. De hele papaver-serie op ware grote afgebeeld met poëzie van mijn hand. Met relaties, liefhebbers, vrienden en familie heb ik met dank aan Marleen Lutters een prachtige boekpresentatie gehad in de Hortus in Utrecht, het Universiteits Museum in Utrecht. Paul Voogt, inmiddels directeur van het museum, heeft het eerste boek in ontvangst genomen.

Het boek is nog steeds verkrijgbaar (€40,-). Uniek is de wissellijst die ik speciaal ontwierp voor het boek. Hierdoor kun je het boek aan de wand hangen en elke dag een nieuwe pagina met 6 papavers bewonderen. De papaveretsen zijn in beperkte oplage gedrukt en nog een aantal zijn te koop (€95/st).

 

Wil jij ook een papaver of boek?

Kennismaken

Leuk! Het atelier is geopend op afspraak. Mail mij, stuur een bericht via de contactpagina of maak telefonisch een afspraak.