Airborn landmark

Schetsontwerp voor monument

Gemeente Ede was op zoek naar een object dat staat voor het bijzondere verhaal van de luchtlandingen bij de start van operatie Market Garden. In september 2019 was dat 75 jaar geleden. Je kan ze niet allemaal ‘winnen’. Een ander ontwerp heeft de voorkeur gekregen.

Ode aan de heide

Het landschap is onschuldig, het is observator, het blijft bestaan, ontwikkeld zich en is wellicht aan verandering onderhevig. Op de Ginkelse heide is de heide observator van de gebeurtenissen die hier plaatsvonden.

 

De heide is van oudsher te vinden in het Nederlandse landschap en het zal er altijd zijn. Het landschap heeft ook herinneringen. De heide is een wachter die het gebied meemaakt en overziet door de jaren heen. De heide in Nederland komt tegenwoordig steeds meer onder druk te staan, onder andere door recreatie en andere activiteiten doordat er steeds meer behoefte is aan ruimte voor wegen, bebouwing en industrie.

Opdrachtgever

Gemeente Ede

Jaartal

2019

Afmeting

4 x 4 x 8 m

Materiaal

RVS en beton

Locatie

Ede

Biomimicry & Art

Vorm van het object is met behulp van Biomimicry principes ontleed uit een ontwakende heide bloem. Een ode aan de heide, een ode aan het landschap, een ode aan de gebeurtenissen die plaats vonden in het landschap van de Ginkelse heide. Een registratie van deze trouwe wachter, de heide.

In de galerie