Kunst openbare ruimte | Rotonde Son en Breugel

Categorie
Exterieur, Kunst
Over dit project

Het Stakenburgfonds in Son en Breugel is initiatiefnemer van het project Kunst op de rotondes. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog speelde Son en Breugel een cruciale rol rondom de bevrijding van Nederland daarom is het thema van het kunstwerk: “Bevrijding: in het verleden, het heden en de toekomst.

Voor het kunstwerk Poorten van Hoop heb ik onderzocht wat de begrippen bevrijding, vrijheid, vrede en hoop voor mensen betekent. Dit om de juiste sfeer en maat te pakken te krijgen voor een robuust, open en subtiel ogend monumentaal werk.

Bij het begrip vrede kwam het internationale symbool van de vrede, de duif met vredestak naar voren. Zo is het verhaal van de Poorten ontsproten en ontstaan:

Bevrijding is een intrigerend begrip. Het woord bevrijding geeft aan dat iemand of iets bevrijd is van een bezetting, probleem of last. 

Vrijheid is dat je je veilig voelt, hierdoor kun je vrij denken en doen. Het is belangrijk dat je kan zeggen wat je voelt, kan doen wat je wil en denkt zonder daardoor in gevaar te komen. Wij Nederlanders beseffen het wellicht niet altijd genoeg maar wij zijn op het gebied van vrijheid en bevrijding een bevoorrecht land. 

Vrede is een kwetsbaar fenomeen, zoals we ook in deze huidige tijd nog altijd moeten vaststellen. 

Hoop kwam uit de lucht. In Son en Breugel spelen parachutisten een cruciale rol rondom de bevrijding aan het einde van de tweede wereldoorlog. Zij zijn in grote getalen uit de lucht gekomen.

Dit beeld om hen te eren die voor onze vrijheid hebben gevochten en zijn gestorven.
Dit beeld ter herinnering dat we nooit vergeten in wat voor vrijheid wij leven.
En hoop voor de toekomst dat een ieder zijn leven in vrijheid kan doorbrengen.

 

Opdrachtgever : Stakenburgfonds
Opdracht : Schetsontwerp voor beeld op rotonde
Locatie : Rotonde Son en Breugel, Kanaaalstraat
Materiaal: cortenstaal
Afmeting: 8 meter breed, 5 meter hoog

error: Content is protected !!