Biophilia Festival Lezingen – 27 oktober

Biophilia Festival Lezingen – 27 oktober

Lezingen programma over het verbinden van de mens met natuur in de studio van Juul Rameau. Kom je ook?

Zaterdag 27 oktober om 14 uur
Toegang is gratis.
Aanmelden? klik hier
Studio Juul Rameau, Sectie C, Daalakkersweg 6-46

De liefde voor de natuur zit in onze genen. In de prehistorie was de natuur onze leefplek. We probeerden onze overlevingskansen te vergroten door goede plekken in de natuur te vinden. Een boom kon een mooie schuilplek zijn, een beek een manier om onze dorst te lessen

Doordat we met steeds meer in steden zijn gaan wonen zijn we vervreemd geraakt van de natuur. Dit heeft een negatief effect op onze gezondheid en ons welbevinden. Gelukkig zien we inmiddels in hoe belangrijk de natuur voor ons is. Er is een groeiende tendens om groener te bouwen en steden groener in te richten.

Verbinden van mens en natuur dat is wat Juul Rameau, Bas Sanders, Eduard van Vliet en Frank van der Linden verbindt. 4 presentaties van mensen die net als Juul Rameau met dit thema bezig zijn.

Raakvlakken zijn er zeker en toch is iedereen op zijn eigen manier bezig met het (terug)brengen van natuur in de menselijke leefomgeving. Hoe wij dit doen? Kom langs!

Aanmelden? Klik hier. Leuk dat je komt.

Biophilia : ‘gekte van de natuur’ of ‘liefde voor het leven’. Biophilia is de instinctieve band tussen mensen en andere levende systemen; het is een menselijke verbinding met de natuur en het gevoel van plaats. Biophilic ontwerp vermindert stress, verbetert de gezondheid, verbetert de gemoedstoestand en bevordert de creativiteit.

Biomimicry

Windturbines met wieken als vinnen van walvissen, pompen gebaseerd op de vorm van schelpen, bacterievrije oppervlakken die werken als haaienhuid. Het zijn allemaal innovaties die met behulp van biomimicry zijn ontstaan.

Biomimicry (bios = leven, mimesis = imiteren) is een internationaal sterk groeiend nieuw vakgebied waarbij wordt met kennis van de technologie van de natuur (3,8 miljard jaar R&D!) en vanuit systeemdenken tot duurzame oplossingen te komen. De natuur heeft miljarden jaren ervaring met wat wel of niet werkt op aarde. Geen gek idee dus om bij het ontwerpproces ook te kijken naar de oplossingen die door de natuur al zijn bedacht. Spreker Bas Sanders is mede-oprichter van stichting BiomimicryNL, maakt deel uit van de Raad van Inspiratie van Nationaal Landschap Het Groene Woud, werkt aan duurzame innovaties en geeft regelmatig gastcolleges en lezingen over biomimicry.

Biophilic Design - natuur kunst - Juul Rameau

Biophilia en het verbinden van mens met natuur

Studio Juul Rameau maakt unieke objecten voor in de leefomgeving van mensen. Objecten die mensen met natuur verbinden en daardoor bijdragen aan het welzijn van mensen. Zij maakt hiervoor gebruik van de Biophilic Design principes

Juul Rameau levert graag een bijdrage aan het welbevinden van mensen. Het is voor mij vanzelfsprekend dat ik hen verbind met de natuurlijke wereld en zo een ‘natuurlijke plek of rustpunt’ creëer. Het neveneffect is dat we met die verbinding ook de bewustwording van de natuur stimuleren en haar schoonheid vergroten. Wat leidt tot een duurzame betrokkenheid bij die natuurlijke wereld.

Studio Juul Rameau maak kunst, organische sculpturen, schilderijen en werken voor in openbare ruimte, producten zoals lichtobjecten en geeft als inspirator lezingen en workshops over het verbinden van mens en natuur.

Biophilia Festival is een initiatief van Juul en deze lezingen zijn de eerste uitingen van dit platform.

De presentaties vinden plaats in de studio van Juul op Sectie C.

Van Nature Tuinarchitectuur

Ik, Frank van der Linden, houdt me zolang ik mezelf kan herinneren bezig met planten en vormgeving. Biophilia is iets wat bij mij aangeboren is. Als tuinarchitect weet ik mensen te boeien door bijzondere plaatcombinaties te bedenken en toe te passen. Ik probeer de tuin eigenaar te leren kijken naar planten. Mijn achtergrond is het verzamelen van kruidachtige planten en grassen. Niet alleen de collectie is waardevol, juist hoe je de planten toepast is heel erg boeiend. Een dergelijk plan bestaat uit meerdere gelaagdheden welke corresponderen met de effecten op een bepaald moment in het jaar.

Inspirerend om vervolgens te zien hoe een dergelijk ontwerp vervolgens wordt aangeplant en ‘vrij gelaten’. Hetgeen ik ontwerp wordt een samenleving van planten die zich vervolgens zelf gaat ontplooien.

Green Art Solutions

“Groen wordt steeds schaarser. Zeker in stedelijk gebied. Terwijl groen, en dat is bewezen, de mens kalmeert, ontstrest en beter laat presteren.” Planten dragen bij aan klimaatvraagstukken van nu. “Je moet je voorstellen dat de temperatuur op een dak tot wel 80 graden kan oplopen. Groen verkoelt. Planten houden bovendien fijnstof vast en ingebouwde waterbuffers zorgen ervoor dat regenwater vertraagd wordt afgevoerd.”

De plant heeft de zelfde 5 zintuigen die de mens bezit; Zien, Horen, Ruiken, Voelen en Proeven. Deze hebben zich op een plantaardige manier ontwikkeld en zijn net zo betrouwbaar. Daarnaast hebben ze nog andere zintuigen ontwikkeld; ze voelen en berekenen zwarte kracht, elektromagnetische velden, vochtigheid en kunnen de concentratie van allerlei chemische stoffen analyseren, ze hebben een sterk ontwikkeld sociale interactie met hun verre omgeving met planten, insecten, schimmelen bacterie soorten en dieren. De plant is al langer op aarde dan wij, de plant heeft de mogelijkheid aan de mens gegeven om op deze planeet te leven. De plant zorgt immers voor fotosynthese en daar door voor zuurstof en afname van CO2.

De mens kan dit alles begrijpen en onderzoeken en daar conclusie uit trekken en dat maakt dat de mens het meest hoogst ontwikkelde wezen op aarde is. Daarom is het juist belangrijk dat deze mens de plant weer gaat zien en zijn plaats toekent in onze leefomgeving zowel buiten in onze tuinen en stedelijke gebieden maar ook in onze woningen en kantoren.

In alle plannen en uitwerkingen groeninnovator Eduard van Vliet staat de mens centraal maar altijd wordt er van uit natuur inclusief ontworpen. Geïnspireerd door de eerste verticale tuinen van de Franse botanicus Patrick Blanc breidde Van Vliet zijn groene concepten uit naar gevels. Daktuinten, kantoren en woningen horen tot zijn werkgebied.

Biophilia Festival

Biophilia Festival is een platvorm voor designers en kunstenaars; interieurarchitecten, tuin- en landschapsarchitecten; bedrijven, organisaties en overheden die gefascineerd zijn door het verkennen, onderzoeken en behouden van de natuur.

Hun (kunst)werken, ontwerpen, producten, visie of beleid onderzoeken verschillende onderwerpen, waaronder levenscycli, entomologie, ecosystemen, plantkunde, organismen, mycologie, biodiversiteit en de relatie tussen mens en omgeving.